
Internet-yhteys on yksi oleellisista hankinnoista mihin tahansa kotiin. Nettiä tarvitaan oleellisesti kotitalouden eri asioihin, kuten suoratoistopalveluiden käyttöön, somen käyttöön, nettisurffailuun ja laskujen maksuun. Monissa perheissä myös pelataan pelejä. Nettiä käytetään myös opiskeluun, töidentekoon ja tottakai yhteydenpitoon, unohtamatta viihdettä.
Nettiyhteyksiä on kuitenkin olemassa useampia erilaisia kuin vain yksi. Kuluttajalle tuleekin valittavaksi, millainen yhteys omaan kotiin sopii parhaiten. Valinta ei välttämättä ole kaikkein helpoin ja moni turvautuukin suoraan valitsemansa operaattorin asiakaspalveluun, joka neuvoo liittymän valinnassa mielellään.
Nettiyhteyden valitsemisen yhteydessä törmää usein erilaisiin termeihin, joita selitämme tällä sivulla. Jos olet hankkimassa nettiyhteyttä, kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita, joiden avulla nettiyhteyden valitseminen on helpompaa.
Eri vaihtoehtoja
DSL on laajakaistayhteys, joka saattaa olla saatavilla taajama-alueilla ja kaupungeissa. Se mahdollistaa nopean yhteyden, mutta nopeus kuitenkin vaihtelee sen mukaan, kuinka kaukana puhelinkeskus on.
Kaapelimodeemi mahdollistaa DSL:ää nopeamman yhteyden. Sen nopeus voi vaihdella sen mukaan, kuinka monta käyttäjää yhteyttä käyttää yhtäaikaisesti.
Langaton laajakaista on yksi vaihtoehto. Wi-Fi-yhteys perustuu langattomaan laajakaistaan ja on yksi suosituista netin muodoista. Kuten muidenkin yhteyksien kanssa, senkin nopeus voi vaihdella eri tekijöiden, kuten signaalin voimakkuuden mukaan. Wi-Fi-verkkoon on helppo lisätä useita laitteita.
Valokuitu on nopein vaihtoehto. Siinä data kulkee valon avulla, jota nopeammaksi on vaikea tai lähes mahdoton päästä. Valokuitu on yleensä mahdollista hankkia kaupunkialueilla, kun taas taajaman ulkopuolisilla alueilla tämä nettityyppi ei ole vielä kovin yleinen.
Nopeus ja ping – Mitä termit tarkoittavat?
Internetin nopeudella tarkoitetaan tiedonsiirtonopeutta eli sitä, kuinka nopeasti data siirtyy Internetin kautta. Netin nopeus ilmoitetaan muodossa Mbps (megabittejä sekunnissa). Voidaan ajatella, että mitä suurempi arvo, sitä nopeampi nettiyhteys. Mitä nopeampi yhteys, sitä nopeammin esimerkiksi tiedostot saadaan lähetettyä. Hyvänä nopeutena voidaan nykyään pitää esim 50-100 Mbps, vaikka tätäkin alhaisemmalla nopeudella pärjää, mikäli nettiä ei käytetä vaativiin tarkoituksiin. Mitä vaativampiin tarkoituksiin nettiä on tarkoitus käyttää, sitä suuremman netin kannattaa olla.
Ping tarkoittaa viivettä. Toisinsanoen, kuinka kauan signaalilla kestää siirtyä vastaanottajalle. Viive ilmoitetaan millisekunteina (ms). Viiveellä on merkitystä varsinkin silloin, kun pelataan nettipelejä, joissa on muita pelaajia. Kun viive on mahdollisimman pieni, pelaajan tekemät toiminnot tai liikkeet näkyvät muille pelaajille mahdollisimman reaaliaikaisesti. Suuri ping taas aiheuttaa viivettä siinä, kuinka nopeasti muut pelaajat näkevät tekemäsi toiminnot. Ping ei taas merkittävästi vaikuta esimerkiksi sähköpostien lähettämiseen, sillä niiden vastaanottaminen ei yleensä ole millisekunneista kiinni. Pelaamisen kannalta optimaalinen ping voisi olla 20 ms. Tyydyttävänä pinginä voidaan pitää 40-60 ms, mutta yli 100 ms viive on jo huomattavan suuri.
Mikä merkitys nopeudella on?
Netin nopeudella on merkitystä jo yleisen käyttömukavuuden kannalta. Hidasteleva netti voi aiheuttaa esimerkiksi ohjelmien, videoiden tai muiden lähetysten takkuilua. Jos netti on oikein hidas, nettisivujen lataus kestää kauan. Hidas netti voi vaikuttaa jopa viestin lähettämiseen tai vastaanottamiseen.
Se, kuinka nopea netti kannattaa valita, riippuu käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi nettisivustojen selailu ei vaadi samanlaista kaistanleveyttä kuin esimerkiksi YouTube-videoiden katseleminen. Rahapelien pelaamiseenkaan ei vaadita kovin nopeaa nettiä, vaan pelit toimivat yleensä lähes millaisella nettiyhteydellä tahansa. Casinot-sivusto esittelee luotettavia pelisivustoja. Jos luet netistä lähinnä uutisia, ei tätä varten tarvita kovin suurta nopeutta.
Jos nettiä käytetään suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin tai muiden vastaavien katseluun, kannattaa yhteyden olla riittävän nopea. Näin vältät yhteyden pätkimisen. Jos nettiä ei käytetä tämän lisäksi esimerkiksi korkealaatuisten, raskaiden pelien pelaamiseen, ei liene tarpeellista hankkia markkinoiden nopeinta ja näin myös kalleinta yhteyttä.
Kannattaakin vertailla eri nettiliittymien tai -pakettien hintoja ja nopeuksia. Jos et tarvitse supernopeaa nettiä, lienee turha maksaa kalleimmasta mahdollisesta paketista. Liittymiä kannattaa vertailla myös eri operaattoreiden välillä. Jos asut taajaman ulkopuolella, kannattaa ehkä vielä varmistaa, että liittymä toimii asuinalueellasi vaivattomasti. Moni palveluntarjoaja tarjoaa mielellään koeajan, jonka aikana voit testata liittymän toimivuutta. Netistä löytyy useita erilaisia nopeustestejä, joiden avulla voidaan testata oman netin nopeutta.
Yrittäjät tarvitsevat toimivan nettiyhteyden erinäisten asioiden hoitamiseen. Näitä ovat esimerkiksi veroilmoitusten tekeminen, laskujen lähettäminen ja sähköposteihin vastaaminen. Tällaiset toiminnot eivät kuitenkaan vaadi mahdottoman nopeaa nettiä.