Blogi, Rahaa, Vinkit

Yrityksen pankkitili – huomioi nämä 6 asiaa

Yrityksen pankkitili – huomioi nämä 6 asiaa
Yrityksen pankkitili

Kaikilla yrityksillä tulee olla oma pankkitili, sillä kirjanpidollisesti on tärkeää, että yrittäjän rahat ja yrityksen rahat pidetään erillään. Useimmiten yrityksen pankkitili avataan välittömästi kun yritys on rekisteröity ja toiminta on aloitettu.

Miksi avata yritystili?

 • Kirjapito helpottuu, kun henkilökohtaiset rahat ovat erillään yrityksen rahoista
 • Erillinen tili helpottaa myös verojen maksua koska rahat pysyvät erillään käyttövaroista
 • On helpompi pysyä selvillä yrityksen taloudellisesta tilasta ja seurata kassavirtaa
 • Auttaa valmistautumaan heti alusta lähtien yritystoiminnan kasvuun

Tarvittavat asiakirjat tilin avaamiseen

Useimmiten pankkien sivuilla lukee, että yritystiliä avaavan henkilön tulee esittää kaupparekisteriote. Mikäli yritys on kuitenkin vasta perustettu, tämän paperin voi korvata tässä vaiheessa perustamispaketin asiakirjoilla eli perustamissopimuksella sekä hallituksen pöytäkirjalla. Kaupparekisteriotteen voi siis myös toimittaa jälkikäteen.

Kannattaa olla yhteydessä suoraan pankkiin, sillä pankista riippuen tilin avaamiseen vaadituissa asiakirjoissa voi olla vaihtelua. On siis hyvä kysyä suoraan, mitkä asiakirjat pitää ottaa mukaan ja mihin muuhun tulee varautua kun avaa tilin.

Pankkitili toiminimelle

Mikään laki ei velvoita avaamaan maksullista yritystiliä toiminimeä varten. Pankki kuitenkin luonnollisesti tarjoaa tätä vaihtoehtoa. Kannattaa kuitenkin avata toiminimelle oma tili, sillä näin on helpompaa olla perillä siitä, mitkä maksut ovat yksityiselämään liittyviä ja mitkä taas kuuluvat yrityksen kirjanpitoon.

Pankkitili toiminimelle

On siis mahdollista avata joko tavallinen käyttötili tai hieman monipuolisempi maksullinen yritystili. Tiliä avatessa pankille tulee esittää nämä asiakirjat:

 • Kaupparekisteriote (enintään kolme kuukautta vanha)
 • Liiketoimintasuunnitelma
 • Arvio yrityksen maksujen määrästä sekä niiden suuruudesta
 • Henkilöllisyystodistus

Mikäli avaat tilin ennen kuin yritys on rekisteröity, voit esittää pankille kaupparekisteriotteen sijaan jäljennöksen yrityksen perustamisilmoituksesta sekä kaupparekisterin diaaritodistuksen perustamisilmoituksen jättämisestä. Toisin kuin pikakasinot, joilla pelaamaan pääsee heti ilman erillistä rekisteröitymistä, yritystilin avaamiseen vaaditaan monenlaista asiakirjaa ja todistusta.

Ei ole pakollista hankkia toiminimelle erillistä maksukorttia, sillä voi myös maksaa kuluja henkilökohtaiselta tililtään ja kirjata tapahtumat yrityksen kirjanpitoon. Tämä edellyttää sitä, että kuitit ja tositteet on säilytetty. Kevytyrittäjänkin voi olla hyvä harkita erillisen tilin avaamista mikäli toiminta kasvaa, mutta jos tekee vain satunnaisesti joitakin työkeikkoja, se ei ole tarpeen.

Pankkitili osakeyhtiölle

Mikäli olet perustamassa osakeyhtiötä ilman pääomaa, kannattaa avata tili vasta sen jälkeen, kun yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin. Yrityksen pankkitili ilmoitetaan Verohallinnolle sekä kaupparekisteriin. Pankille tulee esittää nämä asiakirjat:

 • Kaupparekisteriote (enintään kolme kuukautta vanha)
 • Yhtiöjärjestys
 • Pöytäkirja hallituksen kokouksesta. Tästä tulee käydä ilmi päätös tilin avaamisesta sekä tieto siitä, kellä on tilinkäyttöoikeus
 • Liiketoimintasuunnitelma
 • Arvio yrityksen maksujen määrästä sekä niiden suuruudesta
 • Henkilöllisyystodistus

Mikäli osakeyhtiölle maksetaan osakepääomaa, tulee avata perustettavalle yhtiölle tili ja maksaa osakepääoma tilille jo ennen rekisteröintiä kaupparekisteriin. Mikäli avaat tilin ennen kuin yritys on rekisteröity, voit esittää pankille kaupparekisteriotteen sijaan jäljennöksen yrityksen perustamisilmoituksesta sekä kaupparekisterin diaaritodistuksen perustamisilmoituksen jättämisestä. Kaupparekisteriotteen voi siis toimittaa pankille jälkikäteen heti sen saatuasi.

Sopivin pankkitili pienelle yritykselle?

Eri pankkien välisillä tileillä ei juurikaan ole eroavaisuuksia, on siis melkein sama minkä pankin valitsee. Palvelumaksujen osalta toki saattaa olla pieniä eroja. Kannattaa myös miettiä, haluaako ottaa myös vakuutuspalvelut joko samalta tarjoajalta tai heidän yhteistyökumppaniltaan. Mikäli mielii saada palveluista alennuksia, tämä voi osoittautua näppäräksi ratkaisuksi.

Tilin voi avata joko fyysisesti pankissa tai verkossa. Jos haluaa tavata pankissa, kannattaa varata aika etukäteen yrityspuolelle. Tämä pätee ainakin isommilla paikkakunnilla. Myös maksukortti sekä pankkitunnus on mahdollista tilata samalla yritykselle.

Jos on tarvetta maksupäätteelle, myös tähän liittyvistä asioista voi kysellä samalla. Pankin tulee tarjota perusmaksutilipalvelua laillisesti ETA-valtiossa asuville kuluttaja-asiakkaille, mutta pankki voi silti kieltäytyä asiakassuhteesta yrityksen kanssa.

Pankkitiliä avatessa tärkeää kiinnittää huomio muutamiin asioihin

Yritysmuodosta riippuen pankkitiliä tarvitaan osakepääomien maksamiseen, maksutapahtumien käsittelyyn sekä kirjanpidon tueksi. Koska se on niin tärkeässä asemassa yrityksen toiminnassa, sen hankkimiseksi on hyvä nähdä hieman vaivaa ja käyttää siihen kunnolla aikaa.

Kuten jo aiemmin todettiin, tiliä avatessa tulee huolehtia, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat. Asiakirjoihin liittyen tulee huolehtia myös niiden tuoreudesta ja että ne ovat asianmukaisesti allekirjoitettuja. Kaupparekisteriote ei siis saa olla vanhempi kuin kolme kuukautta.

Tärkeää tiliä avatessa on myös huomioida kenellä on oikeus tilin käyttämiseen ja kuinka tätä kontrolloidaan. Lisäksi tulee miettiä myös erilaiset tiliin liitetyt luotto- ja pankkikortit, verkkopankkipalvelut sekä vakuutukset.